Veras symptom anaplasmos

Vera har nu ätit antibiotika i drygt två veckor utan nämnvärd förbättring. Kanske hon är lite, lite piggare, mest i form av att hon ”blänker till” ibland i form av ett litet lekutbrott eller liknande. Vi har nu satt in Rimadyl (smärtstillande) som ytterligare hjälp.

Flera har frågat om hur Veras sjukdom yttrar sig så jag tänkte skriva lite om hennes symptom.

När Vera är pigg så är hon en ganska typisk ung kelpie. Hon busar mer än gärna med andra hundar,  speciellt Vixen.  I de fallen är det Vixen som tröttnar först, trots att hon är yngst. Hemma märks Vera mycket, hon kommer med grejer och vill leka, hon drar igång Vixen för bus, hon tigger mat så fort tillfälle bjuds, hon tuggar sönder saker…
I träning så är hon kontaktsökande, kampar och leker gärna, kommer tillbaka med grejer man kastar och vill leka mer, utför moment snabbt och intensivt, stjäl grejer ur fickor och väskor.

När Vera inte mår bra är hon som en gammal hund. Hon blir glad när folk och andra hundar kommer, busar gärna men bara en stund. Hon sover/vilar mycket och man märker inte så mycket av henne inomhus. Inbjuder sällan eller aldrig till lek, vare sig med mig eller Vixen.  Är lugn i olika situationer och lägger sig snabbt och vilar. Vera går med på promenader utan problem, det jag har märkt är att hon är väldigt okontaktbar när hon går kopplad, något jag inte kommit tillrätta med. Tror att det har att göra  med värken.
I träning är hon okoncentrerad och ”tittig” på allt utom mig. Hon leker pliktskyldigast korta stunder, utan engagemang, men tappar snabbt intresset. Hon gör moment men utan geist och jag får tjata mycket. Att få henne att erbjuda beteenden är nästan  hopplöst och ingen belöning är bra nog för att pigga upp henne. En träningskompis beskrev Vera som ”lite frånvarande”.  Själv skulle jag nog säga ”mycket frånvarande”.

Flera veterinärer har sagt att om jag inte tränade med min hund och inte var så observant så hade nog ingen märkt att Vera var sjuk. Hennes sjuka perioder smyger sig på och i och med att hon inte visar tydliga symptom som hälta, uppenbar stelhet etc så märker man inte riktigt när det kommer. Hon ger intryck av att vara en ovanligt lugn kelpie helt enkelt. Ser pigg och alert ut, har glansig och fin päls och en normal kropp i helt ok skick.

Jag trodde verkligen att vi hade löst problemet när vi upptäckte ryggproblemen men så var det ju inte. Nu får vi se hur det går med antibiotikan och smärtlindringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Goda nyheter är i alla fall att det fötts 8 st kelpievalpar på kennel Meringa, 3 hanar och 5 tikar! Fantastiskt kul att den frusna sperman från Chip äntligen kommit till användning och att det blev en hel bunt med valpar :) Dessutom väntar vi spänt på om det blir valpar efter Chip även hos kennel Busligan, då med Veras mamma Tira.
Jag planerar att åka och titta på Chips och Vizzlas valpar efter midsommar <3

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *