Varannan Vecka 2015 – Tema nr 6: Damerna först

Höns kan verka lite enkla och dumma. ”Som en yr höna”, ”hönshjärna” osv. Men faktum är att höns inte är dumma alls (eller tja, det är som med människor, det finns undantag som bekräftar regeln) och de har ett väldigt utvecklat socialt samspel. T.ex. så är tuppar väldigt om sig och kring sig med sina hönor. Tuppens roll är att vakta och hålla koll på omgivningen så att hönorna kan ägna sig åt att äta, sola och sandbada. Händer något, tex rovdjursangrepp, så försvarar en bra tupp sina hönor enligt bästa förmåga vilket ibland leder till att han stryker med. En bra tupp uppvaktar sina fruar innan parning (inget pang på liksom) och han har ofta en favorit bland hönorna. Det är fascinerande att iaktta samspelet i hönsflocken. En annan sak som tuppen gör är att han berättar för hönorna när han hittat något ätbart, speciellt ivrigt om det är något extra gott, och så låter han hönorna komma och få maten/godbiten. Damerna först med andra ord!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dvärgwyandotte

Här visar tuppen till höger hönorna lite gräs som jag gett dem. Varsågoda tjejer!

One thought on “Varannan Vecka 2015 – Tema nr 6: Damerna först

  1. Hej!

    Vilka vackra höns!
    Säljer du möjligtvis ägg från dom? Dina dvärg wyandotter, det är väl guldblå eller är det guldvita?

    Mvh Elna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *